Mantrailing

22.04.2014 08:37

O víkendu proběhl další velký trénink s Lubošem Satorou. Opět panovala až neskutečně přátelská atmosféra a psíci se sešli v hojném počtu.
Oba víkendové dny se cvičilo na loukách v Žebětíně.

V sobotu jsem na místo dorazili s předstihem a měli jsme tak čas si nachystat krabičky jako odměny. Vyrazili jsme na traily jako první a hned první trailík zvládl Dexík hezky. Pak přišla na řadu složitější stopa na rozlišování pachů. Dva falešní kladeči a originál už nešel rovně, ale byl ukryt po levé straně. Dex nejdřív začal hezky, v podstatě i označil lom, ale viděl mě, že jdu pořád za ním a tak pokračoval rovně. Chyba tak byla jednoznačně u mě a musím mu prostě nechávat víc prostoru. Na lom jsme se museli vrátit a Dex začal vymýšlet, očuchávat, olizovat, očůrávat a i když si nakonec kladeče našel, moc radosti mi neudělal. Naopak kolíky zvládl na výbornou a okamžitě správně označil "kolík" jak na poslední pozici, tak na třetí. Tím mě potěšil hodně, protože tuhle část výcviku dělal teprve podruhé. Posledním trailíkem byla odbíhaná a i tam se na to dalo koukat. Na přednášce, která probíhala po výcviku, už spokojeně chrupkal. Ráda bych vyzdvihla restauraci U Richarda, která nás opět velmi mile pohostila s veškerým servisem jak pro nás, tak pro pejsky. Tito dostali s naprostou samozřejmostí nejen vodu, ale po nějaké době i pochvalu a piškoty a tyčinky pro psy. To vše doprovázené skvělou usměvavou obsluhou. V každém případě vřele doporučuji!

V neděli to ovšem byla bída. První odbíhaná ždiblek delší trasa měla jednoho falešného kladeče. Dex tak nějak věděl, že kladeč bude schován vlevo a tak v podstatě ani nešel po stopě, ale prohledával křoviska na levé straně a prostě to zkoušel. Jak řekl Luboš "šel si jako na výletek." Za polovinou stopy tedy vzdal tohle prohledávání a šel se vrátit na trasu. Narazil na lom, který vypracoval s nádhernou razancí a pak už si došel pro kladeče. Druhým cvičením byly kolíky za autem. Tedy poprvé kolíky, kdy psík nemá možnost vidět, kam se kladeč staví. Při prvním běhu Dex chybně označil kladeče ze soboty a potom trochu zmateně pobíhal, očuchával, olizoval a očůrával. Nakonec ale označil správného kladeče. V závislosti na této zkušenosti měl ve druhém běhu kladeče hned jako první kolík (což pro něj taky bylo naprostou novinkou) a tady už pracoval v pořádku a správně označil. Protože jsme viděli jeho nepřílišnou soustředěnost na práci (ta zvěř a malinko podlomené zdraví mu asi dali zabrat), dostal jako další běh kratší motivačku - odbíhačku. Tu vypracoval s pěkným drivem i když dravost na pachovku trochu chyběla. Pak si další psíci odběhali jedno kolo a natáhli jsme Dexovi poslední stopu, neodbíhanou a kladeč nebyl schovaný v roští, jak jsme zvyklí, ale v louce v trávě, kde nebyl vidět. Najednou se vrátil drive na pachovku a stopa byla vypracována moc pěkně, kladeč nalezen bez dlouhého bloudění, jen trochu točení po větru. Ověřili jsme si tak, že je neustále se třeba vracet k začátkům a když má psík horší den, dát mu něco lehčího s odměnou "zadarmo" (samozřejmě to není odměna zadarmo, ale náročnost trailu je již překonána a tak to psík zvládá levou zadní).

Kdo ale tento víkend zaválel, je synoveček Grimm. Ten zvládal všechno bravurně a skutečně zazářil. Všem psíkům gratulujeme k předvedeným výkonům, protože, dle mého názoru, u všech byl patrný pokrok alespoň v nějakém ohledu. Pochvalu si zaslouží i psovodi a to nejen za "vedení" psů, ale i za vytvoření té nejmilejší společnosti :)