A zase mantrailing...

02.03.2014 12:19

Včera jsme opět strávili den mantrailingem. Od devíti hodin ráno vypuklo, tentokrát v Žebětíně. Nádherné louky, super počasí a neskutečná atmosféra udělali z výcviku zase jeden z luxusních dnů. 

Dexík si vypracovat 5 stop. První byla vesměs motivační, kladeče neviděl odcházet. Trať byla do kopce, mírně do oblouku a z kopce do křoví. Kladeče si i vyštěkal. Druhá stopička byla taky motivační, kdy mu kladeč, kterého taky neviděl, zaběhl za obzor a tam si prostě lehl na zem. Nebyl ničím krytý, jen tak ležel v otevřeném prostranství. Třetí byla rozlišovačka pachů. Jeden pravý a dva falešní kladeči vyrazili směrem za obzor (opět nebyli viděni) a postupně se odpojovali, ale tak, že křížili stopu. Tedy falešný kladeč z levé strany skutečného kladeče mu přeběhl přes cestu a obloukem se vrátil na začátek. Totéž udělal o něco dále druhý falešný kladeč. Skutečný postupoval dál do lesa a tam se schoval. Dex si u prvního "rozcestí" jen hodil hlavou do prava," bylo tak vidět, že věděl, že se jeden pach odpojil, ale nejde o pach shodný s pachovkou. U druhého "rozcestí" si udělal mírný oblouček vlevo, ale pokračoval správně po stopě pravého kladeče. Toho si nakonec v lese našel, a vyštěkal (nezapomněl ovšem na cestě očůrat kupku sena v čímž mě tedy nepotěšil:D). 

Třetí stopou byly tzv. kolíky a to byl teprve úlet. Kladeče viděl odcházet a šlo zejména o to, aby si pes uvědomil, že kladeč klidně může i stát na poli a nemusí být nikde schovaný. Vítr to malinko zkomlikoval, když odnesl pach za kladeče, ale Dex se s tím poměrně rychle vyrovnal a na kladeče si skočil :D Pak měl stejný postup, jen nebyl kladeč poslední. Zase ho přeběhl, ale nakonec mu to taky došlo a vrátil se :) Z prvních kolíků má Dex dokonce video :)

Poslední stopou byla krátká motivačka na samotného člověka stojícího na louce, bez krytí, bez hecování. Jen tam tak prostě stál. Tady Dex pracoval neomylně (jde spíš vyloženě o motivační záležitost) a skočil si na něj pro konzervičku :)

Irenka Lošťáková fotila a fotky jsou tady.

Odpoledne pokračovalo v restauraci U Richarda v Žebětíně. Krásná restauračka, nádhernej salonek, epesní jídlo a příjemná obsluha. Nezbývá než doporučit :)

Přednáška v restauraci měla hned několik témat. Mantrailing a rozdíly oproti klasické stopě, teorie pachů, poznej svého stopaře a pár příkladů z praktických zásahů ostrých akcí. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací, dooost jsme se nasmáli a na příštím tréninku už se asi budu koukat na Dexu trochu jinak a soustředit se na konkrétní projevy. Něčeho jsem si všímala už dřív, ale neuměla jsem si to spojit, nebo vysvětlit :)

 

Celkově jsem se včerejším dnem strašně moc spokojená až na pár výlevů nesympatií k některým psům. Ale na tom budem dál pracvovat, abychom těmto nepříjemnostem předcházeli.